DSM liet dinsdag weten door te gaan op de ingeslagen weg. Daarmee lijkt het biotech- en chemieconcern niet toe te geven aan de druk van activistische beleggers die willen dat het bedrijf zich verder opsplitst.

DSM legt zich naar eigen zeggen toe op de productie van toevoegingen voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals vitamines, en van materialen en coatings voor onder meer de automobielindustrie. De onderdelen Polymer Intermediates  en Composite Resins (harsen) blijven in de etalage staan.

De strategie van DSM ligt onder het vergrootglas, sinds het Amerikaanse hedgefonds Third Point een belang meldde in het speciaalchemiebedrijf. Het fonds van de activistische investeerder Daniel Loeb zou aandringen aan op een opsplitsing van het concern. Aan zo’n scenario wordt volgens topman Feike Sijbesma niet gewerkt. Hij wilde geen commentaar geven op gesprekken die het bedrijf voert met aandeelhouders.

DSM onderzoekt nog altijd de strategische opties voor een aantal onderdelen. Het bedrijf werkt toe naar een productaanbod dat economische tegenwind kan weerstaan, en de betreffende activiteiten dragen daar niet aan bij. Ze presteren zwak of zijn te conjunctuurgevoelig.

Met name caprolactam, een grondstof voor nylon en plastic, levert al geruime tijd te weinig op. DSM wilde al stoppen met de productie van de stof voor derden, maar overweegt nu het onderdeel helemaal te verkopen, zei Sijbesma. Leveringszekerheid voor DSM zelf is wel een voorwaarde, voegde hij eraan toe.

De topman wilde niet ingaan op recente marktgeruchten over een overname van DSM door de Duitse branchegenoot Evonik. Zelf houdt het bedrijf zich voorlopig koest. ,,Wij voorzien momenteel geen grote acquisities. De focus ligt op verbetering van de operationele prestaties'', zei Sijbesma.

Winst DSM derde kwartaal: geen verrassing

DSM heeft de nettowinst uit voortgezette activiteiten, voor eenmalige posten, in het derde kwartaal met 10 procent zien dalen tot 121 miljoen euro, zo maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.

De omzet uit voortgezette activiteiten nam met 5 procent toe tot 2,3 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) uit voortgezette activiteiten kwam uit op 315 miljoen euro,  min of meer in lijn met de verwachtingen  van analisten die gemiddeld op 316 miljoen euro rekenend.

Onder de streep stond een winst van 93 miljoen euro, ruim een vijfde minder dan in het derde kwartaal van 2013.

DSM sprak geen concrete nieuwe prognoses uit voor 2014. Het bedrijf verwacht de rest van het jaar te presteren ,,in lijn met de huidige marktverwachtingen''. De sector kampt volgens het bedrijf nog altijd met macro-economische onzekerheid en een laag consumentenvertrouwen.

 Zwakke euro helpt

DSM gaf bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal aan een langzame verbetering te verwachten in de tweede helft van het jaar.

De euro verloor rond die tijd al aan waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar, wat het bedrijf meer ademruimte geeft. Daarnaast ging het op de markten voor voedingsingrediënten, zoals vitamines en enzymen, beter dan in de voorgaande twee kwartalen.

Voor heel 2014 rekent DSM op een kleine daling van het bedrijfsresultaat (ebitda) ten opzichte van vorig jaar, toen een operationele winst van 1,3 miljard euro werd geboekt. Analisten gingen in augustus gemiddeld uit van een resultaat van 1,22 miljard euro en het bedrijf verwachtte op dat moment aan die prognose te kunnen voldoen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl